مقدمه
اگر شما هم یک طرفدار پروپاقرص نوشیدنی قهوه هستید، حتما تاکنون بهدنبال خرید قهوهساز رفتهاید و کمبود راهنمای خرید قهوه ساز را احساس کردهاید. قهوه یک نوشیدنی محبوب میان تمام مردم جهان است و طعم دلپذیر و انرژیزا بودن آن باعث شده که طرفداران زیادی داشته باشد.
راهنمای خرید قهوه ساز
امروزه با پیشرفت فناوری دستگاههای قهوهساز مدرن وارد بازار شدهاند و فرآیند تولید قهوه را آسانتر کردهاند. درشرکتهای بزرگ، رستورانها و کافیشاپها ضرورت وجود یک قهوهساز به خوبی احساس میشود؛ اما، چه قهوهسازی برای یک کافه مناسب است؟ برای پاسخ به این سوال اول باید دقیقا بدانید که چه نوع قهوهسازهایی وجود دارد و شما باید از کدام نوع استفاده کنید. با استفاده از این راهنمای خرید میتوانید بهترین قهوهساز را مطابق با نیازهایتان انتخاب کنید و بهخوبی از امکانات حرفهای آن در زمانی طولانی بهره ببرید.
اولین ورود قهوه ساز صنعتی به کافه ها
اغلب کسانی که قهوه مینوشند، از تاریخچهی این نوشیدنی و تکنولوژیهای بکار رفته برای تهیهی آن بیخبر هستند. بد نیست بدانید اولین روش مدرن برای تهیهی قهوه با استفاده از فیلتر در سال 1780 میلادی در فرانسه مورد استفاده قرار گرفت.
Biggin اولین وسیلهی دم کردن قهوه بود که شبیه دو گلدان متصل به هم بود و یک فیلتر پارچهای میان این دو ظرف قرار داشت که به مرور با مواد بهتری جایگزین شد. روش کار به اینصورت بود که آبجوش در محفظهی پایینی قرار داشت و بخار آن به سمت محفظهی بالایی هدایت میشد و در مسیر آن پودر قهوه ساییده شده در فیلتری پارچهای قرار داده شده بود.
در نهایت بخار با عبور از میان این قهوه تبدیل به دمنوش قهوه میشد. اما این فیلترها از کجا آمدند؟ بهترین فیلتر قهوهساز را ملیتا بنتز در سال 1908 به کار برد. ملیتا به دنبال وسیلهای بود تا بهکمک آن بتواند قهوه را به اندازهی کافی دم کند؛ زیرا معتقد بود قهوهجوشها بیش از حد قهوه را دم میکنند و تلخی آن زیاد است. او مواد مختلفی را بهعنوان فیلتر قهوهساز امتحان کرد و در نهایت کاغذ Blotting را کشف کرد. این نوع کاغذ جذب مایع بالایی دارد.
استفاده از این کاغذ به عنوان فیلتر، با استقبال زیادی مواجه شد و به مرور در بین همگان رواج پیدا کرد. ملیتا بینتز هرگز تصور نمیکرد که این ابتکار او در نهایت به ساخت قهوهسازهای امروزی منجر شود. اما این آغاز ماجرا نبود، ایدهی دم کردن قهوه به خیلی قبلتر از آن یعنی سال 575 بعد از میلاد برمیگردد، زمانیکه ترکها متوجه شدند که دمکردهی قهوه، نوشیدنی دلنشین و انرژیبخشی است.
ساخت قهوهساز به شیوهی امروزی از اواخر قرن هفدهم میلادی از اروپا آغاز شد و تا امروز صدها نوع دستگاه قهوهساز در دنیا بهوجود آمده است؛ اما اینکه کدام نوع قهوهساز در تاریخ جاودانه میشود چیزی است که زمان باید مشخص کند.

قهوه ساز صنعتی چه فرقی با قهوه ساز خانگی دارد
راهنمای خرید قهوه ساز : اگر به نتایج گوگل نگاهی بیندازید متوجه میشوید افراد از قشرهای مختلف و برای کاربردهایی متفاوت به دنبال دستگاههای قهوهساز مناسب هستند. در این قسمت میخواهیم تفاوتهای دو نوع قهوهساز صنعتی و خانگی را باهم بررسی کنیم. قهوهسازهای خانگی و صنعتی هر دو دقیقا یک کار انجام میدهند؛ دم کردن قهوه. تفاوت این دو نوع در دستی یا اتوماتیک بودن و ظرفیت خروجی آنهاست. شما برای تهیهی قهوه با یک قهوهساز صنعتی به مهارت نیاز دارید و به عنوان باریستا، باید بدانید که دقیقا چه مقدار مواد استفاده کنید؛ اما یک قهوهساز خانگی معمولا بهصورت اتوماتیک کار میکند و تهیهی قهوه تنها با زدن یک دکمه و بهسادگی انجام میشود. قهوهسازهای صنعتی اگرچه توانایی تولید میزان قهوهی بیشتری را دارد؛ اما، تمامی مدلهای این قهوهساز نیز جوابگوی حجم زیاد قهوه در یک وعده نیستند و باید قبل از خرید مشخص کنید که چه حجم قهوه برای یک روز نیاز دارید.
انواع قهوه ساز صنعتی:
شما باید بدانید که چه نوع قهوهساز و چه مدلی برای کار شما مناسب است. شما خواه کافیشاپ داشته باشید، خواه رستوران، در هر دو حالت یک دستگاه قهوهساز جزء وسایل اصلی محل کار شما به حساب میآید. انتخاب بهترین قهوهساز مشروط به شناخت کامل انواع آن است. در این راهنمای خرید قهوه ساز قصد داریم به بررسی مهمترین انواع قهوهساز بپردازیم.
تک گروپ/دابل گروپ
- تک گروپ: یک قهوهساز تکگروپ میتواند دو فنجان قهوه را در مدت زمان دو دقیقه آماده کند. البته این به معنای توان پایین دستگاه نیست بلکه این دستگاه میتواند مقدار زیادی قهوه در طول روز برای شما آماده کند. برای اینکه بدانید این قهوهساز برای شما مناسب است باید محاسبهای انجام دهید. اگر در رستوران یا کافیشاپ شما در طول یک هفته حداکثر 5 کیلو قهوه مصرف میشود، این نوع قهوهساز نیاز شما را بهخوبی تامین میکند.
- دابل گروپ: قهوهساز دابل گروپ، دو گروپ هد دارد و دوبرابر تک گروپ قهوه تولید میکند، یعنی چهار فنجان قهوه در دو دقیقه. با دستگاه دابل گروپ میتوان همزمان دو نوع قهوه مثلا لاته و آمریکن را بهراحتی تهیه کرد. شما میتوانید از قهوهساز دابل گروپ برای 10کیلو قهوه در طی یک هفته استفاده کنید؛ اگرچه مدلهای با مخزن بخار بزرگتر، توان دم کردن 20 کیلو قهوه در هفته را نیز دارند. استفاده از این مدل بهخاطر ظرفیت بیشترش در کافیشاپها و رستورانها رایجتر است.
با آسیاب سر خود/بدون آسیاب سر خود
- با آسیاب سر خود (build-in grinder): در این نوع قهوهساز، یک مخزن دانههای قهوه در بالای آن قرار دارد و این قهوهها توسط یک آسیاب (معمولا سنگی) پودر شده و به داخل قهوهساز هدایت میشود. عمل آسیاب قهوه یا به صورت خودکار انجام میگیرد یا با کمک فشار دست. مزیت این نوع قهوهساز، استفاده از قهوهی تازه است که طراوت آن تاثیر شگفتانگیزی بر کیفیت و طعم نوشیدنی تهیهشده دارد. آسیاب این نوع قهوهساز دو نوع تیغهای و متهای دارد و قهوه را یا بهصورت پودر شدهی یکنواخت یا بصورت چرخ شده آسیاب میکند.
- بدون آسیاب سر خود (without grinder): این مدل قهوهساز آسیاب ندارد و باید قهوه را بهصورت پودر شده داخل آن بریزید. اگرچه این روش مزیت استفاده از قهوهی تازه را ندارد؛ اما، اکثر کافیشاپها و رستورانها این مدل را به خاطر راحتی استفاده از آن ترجیح میدهند.
از نظر جنس بدنه
راهنمای خرید قهوه ساز : در این قسمت از راهنمای خرید در زمان خرید قهوه ساز به بررسی انواع متریال بهکار رفته در تولید قهوهسازها میپردازیم. برای خرید قهوهساز باید به جنس بدنهی آن دقت زیادی داشته باشید چون یکی از فاکتورهای مهم در طول عمر دستگاه، این آیتم است. بهطورکلی بدنهی قهوهسازها را با یکی از مواد زیر میسازند:
- پلاستیک: قهوهساز پلاستیکی یکی از رایجترین مدلهای قهوهساز است که نسبت به سایر مدلها قیمت پایینتری دارد؛ اما، اخیرا ادعاهایی مبنی بر وجود مادهی شیمیایی BPA در این مدل از قهوهسازها مطرح شده و مردم گرایش کمتری نسبت به این مدل دارند. همچنین برخی معتقدند که در بعضی از مدلهای پلاستیکی قهوهسازها، بوی نامطبوع پلاستیک را میتوان در دمنوش قهوه نیز متوجه شد. اما بد نیست بدانید مدلهایی از قهوهسازهای پلاستیکی وجود دارد که فاقد BPA هستند و میتوانید با اطمینان خاطر این مدل قهوهسازهای پلاستیکی را خریداری کنید.
- آلومینیوم : استفاده از آلومینیوم برای ساخت قهوهساز بسیار رایج است. این فلز بهخاطر جذب و دفع سریع گرما، به عنوان پایهی این دستگاهها استفاده میشود. دلیل دیگر استفاده از آلومینیوم مقرونبهصرفه بودن آن است.
- استیل: استیل ضدزنگ نیز یکیدیگر از متریالهای ساخت قهوهساز است. استیل بهخاطر کیفیت بالایی که دارد در اکثر لوازم آشپزخانه بهکار میرود و به این علت که حرارت را مدت زمان زیادی در خود نگه میدارد، برای تولید قهوهساز بسیار مناسب است. تاکنون مدرکی که ثابت کند استفاده از فلز برای تولید قهوه خطرساز است، پیدا نشده و آلومینیوم و استیل، بهعنوان متریالهای بیضرر در این صنعت شناخته شدهاند.
- شیشهی ضد حرارت: شیشه بهعنوان مادهای که تحمل حرارت بالایی دارد، یکی از بهترین مواد برای ساخت لوازم آشپرخانه است. مزیت استفاده از شیشهی ضدحرارت این است که عطر و طعم قهوه حفظ میشود و هیچ تاثیر بدی روی آن نخواهد گذاشت. معمولا شیشههای بهکار رفته در قهوهسازها ضدلک هستند و در بلندمدت رنگ آنها تغییر نمیکند.
از نظر نوع قهوه ای که می سازد
برخی از انواع قهوهسازها، دانههای قهوه را آسیاب کرده و دم میکنند. برخی دیگر کف شیر نیز تولید میکنند و قابلیت تهیهی لاته و موهیتو و… را دارند. قهوهسازهای موجود در بازار انواع مختلفی از نوشیدنیهای قهوه را میتوانند تولید کنند. بهطورکلی قهوهسازها را میتوان براساس نوع قهوهای که تولید میکنند، به دستههای زیر تقسیم کرد:
- قهوهساز Bean to Cup: این نوع قهوهساز به سادهترین شکل یک نوشیدنی قهوهی دلپذیر به شما تحویل میدهد. روش کار به اینصورت است که ابتدا قهوه در دستگاه آسیاب پودر شده و سپس وارد دستگاه شده و پروسهی تولید قهوه انجام میشود. در این نوع قهوهساز، کف ساز شیر هم وجود دارد و میتوان با آن سایر نوشیدنیها نظیر لاته و کاپوچینو را نیز تهیه کرد. کار با این قهوهساز بسیار ساده است و با زدن یک دکمه بهراحتی میتوانید در عرض یک دقیقه یک فنجان نوشیدنی قهوهی دلپذیر تهیه کنید. قهوهساز Bean to Cup برای کافیشاپها، کافهها، رستورانها، هتلها و ادارات مناسب است.
- اسپرسوساز: اسپرسوساز همانطور که از نامش پیداست، برای تولید قهوهی اسپرسو استفاده میشود. قهوهی اسپرسو مشابه قهوهی معمولی است با این تفاوت که بجای روش فیلتری یا قطرهای، از بخارآب یا آبجوش با فشار زیاد استفاده میشود و با عبور این بخارآب یا آبجوش از مخزن پودر قهوه، یک نوشیدنی قهوه باکیفیت و خوشعطر تولید میشود. غلظت قهوهی اسپرسو بسیار بیشتر از قهوههای معمولی است و در فنجانهای کوچکتری سرو میشود. اسپرسوسازها چهار نوع اتوماتیک، نیمه اتوماتیک، کپسولی و دستی دارند. در روش اتوماتیک کنترل میزان آب، قهوه و فشار بهصورت خودکار تنظیم میشود ولی در روش دستی تمامی این موارد باید توسط باریستا کنترل شود و و در صورت عدم حضور باریستا، کار با آن ساده نیست. در نوع کپسولی تهیهی نوشیدنی قهوه با استفاده از کپسولهای قهوه انجام میگیرد. تفاوت دستگاه اسپرسو با نوع قبلی در این است که اغلب دستگاههای اسپرسو، نیاز به باریستا(قهوهچی) دارند. نوشیدنیهایی که میتوان با این دستگاه تولید کرد کاپوچینو، موهیتو، امریکن و تمامی انواع قهوهای است که پایهی آن اسپرسو است.
- دستگاه فروش اتوماتیک قهوه: این دستگاهها در عرض چند ثانیه انواع مختلف نوشیدنیهای گرم نظیر قهوه، چای یا شکلات داغ را تولید میکنند. استفاده از این ماشینها ساده است و تنها با زدن چند دکمه نوشیدنی آماده میشود. در کارخانهها، دفاتر و شرکتهای بزرگ، ساختمانهای عمومی و رویدادها بیشتر از این دستگاه استفاده میشود. اگرچه تولید انواع نوشیدنیهای قهوه با این دستگاه امکانپذیر نیست.
اتوماتیک/دستی
اتوماتیک: در دستگاههای اتوماتیک شما نیازی به دانستن نحوهی ترکیب مواد، میزان دقیق مواد و کار با دستگاه ندارید و صرفا باید آب و قهوه و سایر مواد لازم را داخل آن بریزید تا خود دستگاه بهصورت خودکار این مواد را متناسب باهم ترکیب کند. دستگاههای چندکاره یک صفحهی کنترل دارند که هر دکمهی آن مربوط به تولید یک مدل خاص از نوشیدنیهاست.
دستی: دستگاههای دستی به مهارت بیشتری در تهیهی قهوه نیاز دارند. معمولا یک باریستا باید کنار این دستگاهها بایستد و مواد را بهاندازهی لازم در آن ترکیب کند. در رستورانها و کافیشاپها کمتر از این نوع استفاده میکنند؛ اگرچه قیمت این مدل نسبتا کمتر از سایر مدلهاست.
نظر بدهید